Kapat

Aranjman olarak hazırlanmış olan çiçek seçenekleri, sevdikleriniz için değerlendirebileceğiniz en özel ve en zarif hediyeler arasında yer alıyor. Ama bu hediyenin çok daha uzun ömürlü olması ve uzun süre güzel kalması tamamen ona göstereceğiniz ilgiye bağlıdır.

aranjman-cicek-nasil-bakilir.jpg

Aranjman Çiçek Nedir?

Hayatımızı güzelleştiren ve sevdiklerimizi mutlu eden en güzel hediyelerin içinde aranjman çiçekler gelir. Bazı zamanlarda sevdiklerimizin özel günlerini seçeceğimiz çeşitli anlamlı bir hediye ile çok daha özel bir hale getirmek isteriz. Sevdiklerimizin yanlarında olamasak bile onları mutlu etmenin çeşitli yollarını ararız.

Aranjman Çiçek Kime Gönderilir?

Sevdiklerinize özel günlerde aranjman çiçek buketi hediye edebilirsiniz. Aranjman çiçek, farklı çiçek türlerinin tek bir buket içinde toplanarak uyumlu bir görüntü ortaya oluşturmasıdır. Doğum Günü, Babalar Günü, Anneler Günü ve daha pek çok özel gün için değerlendirebileceğiniz aranjman çiçekler, çok zahmetsiz ve kolay bir bakıma sahiptir.

Hayatımızın her anında sevdiklerimizin mutluluğu görmek bizi de çok mutlu eder. Bazen hayatın koşturmacası nedeni ile sevdiklerimizin yanında olamayız. Ama onlara karşı olan özlemimizi ve sevgimizi en güzel şekilde hissettirebiliriz.

Aranjman Çiçek Nasıl Bakılır?

Aranjman çiçek nasıl bakılır konusu en fazla merak edilen konular arasında yer alır. Bulunduğu her yeri güzelleştiren çiçekler, aynı zamanda gönderilen kişiyi değerli hissettirir. Genellikle çiçekleri, çok klasik bir hediye olarak görsek de, aslında çiçek hediyelerin en güzelidir. Bu nedenle de özenle hazırlanan bir çiçek buketine hiç kimse hayır diyemez.

Aranjman Çiçeklerin Ömrünü Uzatacak Püf Noktaları

Aranjman çiçeklerin beslenmesi ve bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler şunlardır;

  • Öncelikle çiçeğinize doğrudan güneş ışığına ve ideal oda sıcaklığında maruz kalmayacak bir yerde bakmanız gerekir. Bunun yanında ısıtıcı ya da soğutucu gibi çiçeği direkt olarak olumsuz etkileyecek çeşitli unsurlardan uzak tutmanız gerekir.
  • Su miktarını da çiçeğin bulunduğu vazoya uygun bir şekilde ayarlamanız gerekir.
  • Çiçeğinizi mutlaka suya koymanız gerekir. Aynı zamanda aranjman çiçeğinizin suyunu her gün düzenli olarak değiştirmeniz gerekir.
  • Çiçek besini ile çiçeklerinizin ömrünü oldukça uzatabilirsiniz.

rosolina-aranjman.jpg

Çiçek Türlerine Göre Bakım Önerileri

Biraz bakım, irili ufaklı olarak hazırlanmış olan çiçek aranjmanları ya da taze çiçek buketleri üzerinde büyük bir değişim getirebilir.

Çiçek aranjmanlarının çoğu, aranjmanlarda kullanılan çiçeklere ve bu çiçeklerin aldığı bakıma bağlı olarak 4 ila 7 gün arası ya da biraz daha uzun bir süre dayanır. Çiçeklerin çok daha uzun bir süre dayanması ve uzun süre canlı kalabilmesi için bazı sunulan bazı öneriler vardır. Bunlar ise:

Köpükle ya da toprakla doldurulmuş olan vazonuzun sürekli olarak, içinde çiçekçinizden kolay bir şekilde temin edebileceğiniz çiçek gübresi olacak şekilde de sulanmış da olması gerekir. Çiçek gübresi de, paketin üzerinde bulunan karıştırma talimatlarına uymaya özen gösterdiğiniz zaman çiçeğinizin çok daha uzun bir süre de canlı kalmasını sağlar. Çoğu pakette yer alan gübreler, yarım ya da çeyrek litre kadar su ile karıştırılması gerekir. Çiçek gübrelerine, paketin üzerinde gösterilen miktarın üzerinde su verilmemesi gerekir.

Çiçek gübresi solüsyonu bulanık bir hal aldığı zaman, en baştan ve dikkatli bir şekilde hazırlanmış olan yeni bir gübre solüsyonu ile tamamen değiştirilmesi gerekir. Olabildiğince, keskin bir bıçak ile birlikte çiçeklerin gövde uçlarını yaklaşık 2-5 cm kadar kesmeniz gerekir.

Gövdelerin hasar görmesini önlemek için, keskin bir çakı ya da bıçak kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Daha sonra da, gövdeleri hiçbir zaman geçirmeden solüsyonun içine yerleştirmeniz gerekir.

Çiçekleri olabildiğince serin, güneş ışığını doğrudan almayacak, (18-22°C sıcaklıkta), ısıtıcı ya da soğutucu cihazlardan daha uzak bir yerde; üst taraftan hava üfleyen fanların doğrudan altında yer almayacak şekilde bulundurmanız gerekir.

Aynı zamanda televizyon ya da radyatörlerin üzerine koymaktan da kaçınmanız gerekir. Televizyon gibi çeşitli elektronik eşyalar dışarıya genellikle ısı verirler. Bu da çiçeklerin su kaybetmesine yol açar. Pek çok çiçek, serin hava koşulları altında daha uzun bir süre canlı kalabilir.

Aranjmanların Bakımı

İnce gövdeli ve narin çiçek demetleri ya da kutulanmış çiçekler için ise:

Çiçeklerinizi, hazırlayacağınız gübre solüsyonuna koyana kadar oldukça serin bir yerde tutmanız gerekir. Çiçek gübresi, paketinin üzerinde yazılı olarak yer alan karıştırma talimatlarına uymanın ne kadar önemli olduğunu unutmamanız gerekir.

Su seviyesinin altında kalan yaprakları atmanız gerekir. Suyun içinde yer alan bakteriyel, yapraklar ve mikrobik gelişimi de arttırır ve bu da çiçeğin su alımını önemli ölçüde zorlaştırabilir.

Deterjan ya da antibakteriyel temizleme solüsyonu ile birlikte yıkanmış olan derin ve temiz bir vazoyu su ile doldurabilirsiniz. Aynı zamanda çiçekçinizden almış olduğunuz çiçeklerinizi de vazonun içine yerleştirmeniz gerekir.

Çiçeklerin gövde kısımlarını, keskin bir bıçak ile 2-5 cm kadar kesmeniz gerekir. Daha sonra da çiçekleri vazoya, hazırladığınız solüsyonun içine koymanız gerekir.

İnce Gövdeli Çiçeklerle Hazırlanan Aranjman Bakımı

Çiçek aranjmanlarınız için daha çok ince gövdeli çiçekleri tercih ettiyseniz şu önerileri dikkatle okumanız gerekir:

Dik duran, tomurcukları açmaya başlayan ve taç yaprakları sağlam olan çiçekleri seçmeye özen göstermeniz gerekir. Yapraklarının benekli, sararmış ya da solgun olması da çiçeğin ölmeye çok yakın olduğunu gösterir.

Süslemede dallar ya da odunsu gövde kullanılıyorsa (altın çanağı, ayva ya da leylak gibi), gövdesini keserken oldukça keskin bir budama makası kullanmanız gerekir. Bitkiyi, çiçek açmasını sağlamak için içinde taze çiçek gübresi olan bir ılık suya yerleştirmeniz gerekir.

Çiçek Ömrü Nasıl Uzatılabilir?

İster hediye olarak alın isterseniz de kendinizi mutlu etmek için aldığınız aranjman elinize geçince aklınıza gelmesi gereken ilk soru ona nasıl bakacağınız ve ne kadar süre güzelliğini koruyacağı olur.

Gerçekten de güzel çiçek buketinizin ya da aranjmanınızın ömrü yapacağınız küçük bir bakım ile çok önemli miktarda uzar. Bazı çiçekler güneşi severken bazıları da ışıklı alanları sever. Bu nedenle de her gördüğümüz çiçeği güneşe koyma içgüdümüz bizi zaman zaman yanlış yönlendirebilir.

Çiçek Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çiçekleri güneş ışığını almayan, klima ve ısıtıcılardan, vantilatörlerden daha uzak serin bir yerde tutmanız gerekir. Televizyon, yanan kalorifer ve buzdolabı üzerine kesinlikle koymamanız gerekir. Buzdolabı ve televizyon gibi gereçler çevreye ısı yayarlar ve bu ısı da çiçeklerin özsu kaybı yaşamasına neden olur.

Doğrudan gün ışığına almayan çiçekler her zaman daha canlı kalır. Bu nedenle de çiçeğin yerini seçerken doğrudan güneş almayacağı bir bölgeye koymaya özen göstermeniz oldukça önemlidir. Torf toprak ile bahçe toprağını karıştırmak da çiçek ömrünü uzatır.