Kapat

Destansı güzelliğe sahip olması ile bilinen orkide çiçeği, tropikal iklim seven bir çiçektir. Bakım koşulları doğru bir şekilde yerine getirilir ise uzun yıllar yaşama imkanına sahiptir. Dünyada en geniş olan familyaya sahip çiçekler arasında yer alır. Pek çok farklı renk ve desen ile karşımıza çıkar. Bu şeklinde ve damarlı olmasından kaynaklı olarak zayıf bir görünümü vardır.

Çok sayıda çeşidinin bulunmasından kaynaklı olarak sık sık karşımıza çıkar. Uzun dal şeklinde olan kökleri ile çiçek açmakta ve belirli dönemlerde çiçeklerini dökmektedir. Genellikle sevdiklerimize hediye edilen çiçeklerden biridir. Güzel ve zarif bir görünüşe sahip olmasından dolayı karşı tarafa kendini iyi hissettirir.

orkide-cicegi-nedir-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg

Uzun Ömürlü olan çeşitlerinden tercih etme konusunda dikkatli davranmak gerekir. Orkide çeşitleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Pek çok farklı efsaneye konu olmuştur. Bakımı ve korunması konusunda dikkatli davranmak gerekir.

Hassas çiçekler olduğu için bakmak satıldığı zaman hem çiçekler hem de kök konusunda zarar ortaya çıkabilir. Genellikle kış aylarında yaprak döküp, havaların nemli ve sıcak olmaya başlaması ile yeniden çiçeklenmeye başlar. Doğru bakım koşulları ile beş yıla kadar ömürleri olduğu söyleniyor.

Orkide Çiçeği Nedir?

Orkide Çiçeği, küçük yaprak ve çiçekleri bulunan ve uzun bir gövdeye sahip olan çiçeklerdir. Narin ve güzel olan bu çiçek zarafetin sembolü olarak karşımıza çıkar. Birbirinden farklı renk seçeneğine sahip olmasından dolayı hemen hemen herkesin çiçek zevkine hitap eder.

Zarif ve asil görünüme sahip bir çiçek olmasından kaynaklı olarak çok fazla tercih edilir. Hem özel günlerde hem de geçmiş olsun hediyesi olarak orkide ön plana çıkar. Görüntü bakımından güzel olmasının yanı sıra kokusu da son derece güzeldir. Bulunduğu alana kokusunu yayar.

Aynı zamanda orkide çiçeğinin ortamın havasını değiştirdiği söylenir. Çok sık sulama sonucu orkide çiçeklerine zarar verebilirsiniz. Bu sebeple az sulama konusunda dikkatli davranmamız gerekir. Aynı zamanda orkide çiçekleri ile ilgili en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında oda sıcaklığı yer almaktadır. 18°’nin altında bakımı söz konusu değildir.

Oda sıcaklığını doğru bir şekilde ayarlayıp sulama konusunda da dikkat ettiğiniz zaman herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmazsınız. Türlerine göre bakım şekilleri de değişiklik gösterir. Bu sebeple iyi bir araştırma yaptıktan sonra bakımda başlamak gerekir.

Orkide Çiçeği Bakımı

Orkide çiçeği tercih eden kişilerin bakımı konusunda dikkatli davranması gerekir. Nazik bir bitki olmasından kaynaklı olarak bakımının da aynı şekilde özenli ve nazik olması gerekir. Musluk suyu yerine içme suyu ile sulama işlemini gerçekleştirmek gerekir.

Aynı zamanda çok fazla su verdiğimiz zaman kökler kendini bırakmaya başlar ve bir süre sonra kuruma görülür. Bu sebeple çok fazla sulama konusunda da ozan da olmanız gerekir. Bleaves Floral en kaliteli ve en dayanıklı olan orkide çiçeklerinin satışını gerçekleştirmektedir. Dünya üzerinde en çok floraya sahip olan çiçekler arasında yer alır.

Kendine özel toprağı bulunur. Bu toprak dışında başka toprakta yetiştirilmesi ve büyümesi mümkün değildir. Şeffaf bir saksı içerisinde mi oda sıcaklığın da kendine özgü olan toprağı ile yetiştirdiğiniz zaman orkide çiçeği nde herhangi bir problem meydana gelmez.

Bu çiçeğin budanması konusunda dikkatli davranmanız gerekir. Bu gibi konularda dikkatli davranıldığı zaman en sağlıklı ve en güzel orkide çiçeklerine sahip olma şansınız söz konusu olur.

santa-lucia-deluxe-orkide.jpg

Orkide Çiçeğinin Budanması

Sağlıklı bir orkide çiçeğine sahip olabilmek için budanması konusunda düzenli ve nazik bir işlem uygulamanız gerekir. Çiçeğin özelliğinin budanması ile daha çok ortaya çıkacağını görebilirsiniz. Yaz aylarının gelmesiyle beraber budama işlemine başlamanız gerekir. Kış aylarından sonra sapları kararıp kahverengiye dönmeye başlar.

Sapların oluşan karartı ve kahverengi lekeleri gördükten sonra budama işlemini yapmaya başlayabilirsiniz. Kuruyan dallı yaprakları budama işlemi ile ortadan kaldırırsınız. Böylece çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir orkide çiçeği ne sahip olunur. Bakımı ile ilgili kesin bir zaman aralığı söz konusu değildir.

Tropikal bir bitki olduğu için yaz aylarında çiçek açtığı görülür. Çiçeklenme döneminin sonu geldiği zaman bakım ve onarım işlemleri gerçekleşir. İlkbahar sonuna kadar budama işlemi yapılmamalıdır. İlkbahardan sonra köklerinde oluşan kahverengilikler ortaya çıktığı zaman budama işlemi gerçekleşir.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ısı ve nem faktörü ön plana çıktığı için kök ve yapraklar daha iyi gelişim gösterir. bakteriyel enfeksiyonları karşısında derece uyarıcı olmasından dolayı budama işlemi yapılırken mutlaka elleri dezenfekte ettikten sonra gerçekleştirmek gerekir.

Orkide Çiçeğinin Özellikleri

İnsanların özel günlerde birbirine hediye ettiği orkide çiçeği, son derece zarif ve güzel görünümlü çiçeklerdir. Günaşırı sulamak yeterli olacaktır. Bu çiçeklerin bakın ve budaması esnasında dikkatli davranıldığı zaman uzun süre yaşaması mümkün olur. Aynı zamanda özelliklerini bilerek buna göre yetiştirmek daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar. Orkidenin özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün olur;

  • Orkide yumrulu bir bitki olarak karşımıza çıkar.
  • Mantar açılaması işlem yapıldığı zaman tohumları kolay bir şekilde çimlenme gösterir.
  • Klorlu su sevmedi için musluk suyu yerine içme suyunu tercih etmek gerekir.
  • Geçirgen yapılı olan ve iri yapılı olan topraklar ile daha iyi bir gelişim gösterir. Bu sebeple özel topraklarını kullanma konusunda dikkatli davranmak gerekir.
  • Bakteriyel enfeksiyon dışında son derece dayanıklı ve uzun yıllar yaşayabilen çiçeklerdir.
  • Yaprakları son derece basit görünümde ve pul şeklindedir. Aynı zamanda pekçok farklı renge sahiptir.
  • Salon, saksı ve sırada yetiştirilme imkanı sağlar.
  • Bu gibi özellikleri göz önünde bulunduruldu o zaman yetiştirilmesi konusunda fayda sağlamak mümkün olur.

Orkide Çiçeğinin Ömrü

Orkide çiçeği asaletin temsili olarak pek çok farklı anlam taşır. Kökleri toprak içerisine sıkı bir şekilde tutulduğu için uzun yaşama ömrüne sahip olan çiçekler arasında yer alır. Güneş ışığına direkt olarak maruz kalmaması konusunda dikkatli davranmak gerekir.

Genel olarak ömrü 3-4 ay olarak bilinse de doğru bir bakım sistemi uygulandığı zaman uzun yıllar kökleri canlı tutulabilir. Gün ışığına direkt olarak maruz kaldığı zaman köklerde kararma, çiçeklerde de dökülme durumu meydana gelmeye başlar.

Uzun ömre sahip bir orkide için nem oranını en doğru şekilde karşılamak gerekir. Aynı zamana oda ısısının da 18 derece ve altına düşmemesi konusunca çok ciddi bir hassasiyet gösterilmelidir.

Orkide Çiçeğinin Çeşitleri

Orkide çiçeği Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Fakat soğuk olan şehirlerimizde sağlıklı bir yetiştiricilik mümkün olmaz. Bleaves Floral en kaliteli ve en uzun süreli yaşayabilen orkide çeşitlerini sizlere sunar. Bu orkideler renk, desen ve özellik bakımından kendi içerisinde çeşitlere ayrılır.

  • Dendrobium
  • Miltonia
  • Phalaenponsis
  • Simbidyum

Çeşitlerinin toprak, nem ve sıcaklık istekleri de farklılık gösterir. En doğru yetiştiricilik için çeşit ve türün bakım koşullarına özen göstermek gerekir. Hassas ve zarif olan orkideler mevsimsel geçişler esnasında zarar görebilir. Fakat canlılığını yitirmezler. Dönemsel geçişlerde mutlaka budama ve diğer bakımlarını gerçekleştirmek gerekir. Bleaves Floral orkidelerin gösterişli güzelliklerini sizlerle buluşturur.